Dolaze mlade nade

Na Weekend Food Festivalu doznat ćemo tko je Metro Junior Top Chef 2024.

 Lucija Očko/Cropix
U veliku završnicu natjecanja kvalificirali su se Nino Krizmanić (Zabok), Anđela Kurilj (Split), Filip Viljevac (Osijek), Ivano Grgić (Opatija) i Antonio Marinović (Dubrovnik)

Nakon što je u prvom krugu natjecanja Metro Junior Top Chef, održanom u veljači ove godine, od 25 učenika izabrano njih deset - iz svake škole po dvoje, u drugom krugu natjecanja doznali smo i tko su pet mladih kuhara koji su svojim jelima zaslužili prolazak u veliko finale koje će se održati u sklopu ovogodišnjeg izdanja Weekend Food Festivala u Rovinju. Na festivalu, koji traje od 19. do 21. travnja i održava se u staroj rovinjskoj Tvornici duhana, doznat ćemo tko će ponijeti naslov najboljeg mladog chefa po izboru stručnog žirija Metro Junior Top Chefa, koji čine Katarina Vrenc, chefica bistroa Sopal, Ante Udovičić, chef restorana Lemongarden, Robert Ripli, predsjednik Kluba gastronomada, Gordan Zečić, urednik Dobre hrane, i Larissa Jurman, direktorica odjela nabave prehrane tvrtke Metro. Troje najboljih osvojit će vrijedne nagrade, a to su mogućnost usavršavanja i stažiranja kod Alejandra Serrana, najmlađeg chefa s Michelinovom zvjezdicom u Španjolskoj, edukacija u Gastronometro centru u Turskoj te obavljanje stručne prakse kod Tibora Valinčića, chefa restorana Dubravkin put.

image

Žiri čine Gordan Zečić (Dobra hrana), Robert Ripli (Klub gastronomadi), Larissa Jurman (METRO), Ante Udovičić (Lemongarden) i Katarina Vrenc (Sopal)

Lucija Očko/Cropix
image
Lucija Očko/Cropix
image

U drugom je krugu iz svake škole sudjelovalo po dvoje učenika, a u finale su ušli Nino Krizmanić (Zabok), Anđela Kurilj iz (Split), Filip Viljevac (Osijek), Ivano Grgić (Opatija) i Antonio Marinović (Dubrovnik)

Lucija Očko/Cropix

Polufinalni krug natjecanja, održan u ožujku u kuhinji zagrebačkog centra Metro, pokazao je da su kandidati, iako mladi, vrlo ozbiljno pristupili kuhanju, što su primijetili i članovi žirija.

"Drago mi je kod srednjoškolaca vidjeti želju da ono što trenutno uče u školi postane njihova profesija kojoj će se posvetiti s određenom strašću. Naravno da od njihovih jela ne očekujemo isto što bi pripremili iskusni profesionalci. Više promatramo njihove potencijale, u prvom redu prirodni talent", rekao je Robert Ripli, kojeg je ugodno iznenadio i šarolik izbor namirnica za koje su se natjecatelji odlučili u ovom krugu natjecanja.

image
Lucija Očko/Cropix
image
Lucija Očko/Cropix
image
Lucija Očko/Cropix

Nakon 90 minuta koje su imali za pripremu predjela i glavnog jela, a sve pod budnim okom žirija koji je ocjenjivao okus, kreativnost i tehničku izvedbu - u finale su od deset kandidata ušli Nino Krizmanić iz Srednje škole Zabok, Anđela Kurilj iz Turističko-ugostiteljske škole Split, Filip Viljevac iz Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, Ivano Grgić iz Ugostiteljske škole Opatija i Antonio Marinović iz Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.

image
Lucija Očko/Cropix
image
Lucija Očko/Cropix
image
Lucija Očko/Cropix

Cilj ovog natjecanja je promicanje kuhanja i ugostiteljstva te poticaj mladima koji teže izvrsnosti, što su i Gordan Zečić i chefica Katarina Vrenc istaknuli kao izuzetan poticaj za mlade koji su se odlučili za ulazak u svijet profesionalnog kuhanja. Naime, projekt Metro Junior Top Chef pokrenut je sa željom da budući kuhari dobiju priliku pokazati svoja znanja, upoznati nove trendove u gastronomiji i kulinarstvu te dodatno razvijati svoju karijeru. Pet srednjih škola koje sudjeluju u projektu ujedno su i Regionalni centri za kompetentnost u ugostiteljstvu i turizmu, a svaki od njih nominirao je pet učenika završnog razreda kuharskog usmjerenja te je njih 25 imalo priliku pokazati svoja znanja i kreativnost. A zatim i međusobno odmjeriti kuharske sposobnosti u prvom krugu natjecanja koje je održano u vrhunskim kuhinjama Veleučilišta Aspira u Zagrebu i Splitu.

image
Lucija Očko/Cropix
image
Lucija Očko/Cropix
image
Lucija Očko/Cropix

"Metro se tijekom više od dvadeset godina poslovanja na hrvatskom tržištu pozicionirao kao lider na HoReCa tržištu. Suradnja s velikim brojem restorana i hotela omogućava nam dubok uvid u potrebe i izazove s kojima se taj sektor susreće, a jedan od ključnih je nedostatak kvalitetne i kvalificirane radne snage. Zbog toga smo projektom Metro Junior Top Chef odlučili doprinijeti osnaživanju kuharske profesije u Hrvatskoj", istaknuo je Igor Kotaran, direktor marketinga Metroa Hrvatska. A upravo je znanje, učenje i rad na sebi od presudne važnosti, istaknuli su i chefica Sopala i chef Ante Udovičić.

Kuhar, napomenuo je još chef Udovičić, mora dobro poznavati namirnicu koju priprema da je ne bi uništio. Istaknuo je to zato što su kandidati sami birali glavnu namirnicu za kuhanje glavnog jela. Upravo je to, s tehničkom izvedbom jela, okusima i prezentiranom kreativnošću, bilo presudno za odluku kojih će pet kandidata ući u finale.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Metro

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:44